Caltech Home > Home > Projects > Complete Capital Projects
open search form

Complete Capital Projects

In the last fifteen years, Design & Construction has completed:


  • three new laboratory buildings (Annenberg (2006), Cahill (2005) & Schlinger (2005));

  • three full building renovations (Linde+ Robinson (2006), Jorgensen (2010), Gates-Thomas (2015));

  • the Keck Center (2010), the new campus conference facility, providing a home for the Keck Institute for Space Studies as well as a meeting space for the Board of Trustees and other distinguished campus guests;

  • the new Caltech Child Care Center (2011);

  • the Bechtel Residence (2018), our newest residence hall on the north side of campus;

  • the Hameetman Center (2019), Caltech's central hub for student activities, and

  • the new Linde Hall for Mathematics and Physics (2019), a total renovation of the top three floors of the former Sloan Lab and the top floor of the Kellogg Lab.


Embracing the "Best Practices" for construction, five of those projects are LEED Gold and four others are LEED Platinum.  We are anticipating at least LEED Gold for the Hameetman Center and Linde Hall.  For a look at some of these recently completed projects, we present a short bit of information and some photos below.


Bechtel Residence (2018)

The Bechtel Residence 

Location: The residence is located just west of Avery House and across from Moore Lab, south of Del Mar Boulevard. 

Building Size: 95,000 SQ. Ft. with  buildings ranging from one to three stories tall. 211 student bedrooms; 7 residential advisor and residential life coordinator apartments; 2 faculty-in-residence apartments; 5 kitchen/lounge areas; 4 common areas/study rooms; 6 laundry rooms; dining facility.

Construction Schedule: Began in late 2016 and is Complete and ready for occupancy for the Fall 2018 semester.

Architect & Construction Team: ZGF Architects and Matt Construction. LEED: LEED Platinum.

Finished builing and interior courtyard

Interior Courtyard

Facing back towards dining hall
Glass all the way around will allow for natural light in the dining hall

Dining Hall

The residence has a large communial dining hall.
student space modestly furnished

Student Suites - Common room

The living spaces are divided into student suites with a common room

Gates-Thomas Laboratory (2015)

New lobby and large lecture hall on North side of building Gates-Thomas new exterior Credit: Randy Howard

New large lecture hall added to the building

Construction Start: April 2014 / Construction Complete: June 2015
New design from the renonation Gates-Thomas 1st floor interior Credit: Randy Howard

New open lobby allows natural light into building

Architect: AC Martin / General Contractor: Swinerton Builders
New landscaped area between Gates-Thomas and Sherman Fairchild Gates-Thomas new exterior Credit: Randy Howard

The new Gates-Thomas and Sherman Fairchild shared landscaping

Total Sq. Ft. of project: 54,500 / LEED: NC-Gold (V4)

Caltech Child Care Center (2014)

CCC entrance

Welcoming entrance

Construction Start: April 2013 / Construction Complete: August 2014
CCC classroom

Classrooms are designed for each age group

Architect: Rios Clementi Hale Studios / General Contractor: Matt Construction
play yard for the Child Care Center "The Race Track" at the Child Care Center

Outside play areas

Total Sq. Ft. of project: 13,000 / LEED: NC-Gold

Keck Center (2013)